Att tänka på vid val av VPS-leverantör

Vad ska man tänka på vid val av VPS leverantör?

Det är inte bara företagets IT-ansvarige som drömmer om en tillvaro där serverrummet blir till företagsgym eller biljardrum, känslan av att inte få något gjort då man hela tiden måste ta hand om servrar som kraschar kan bli nog så jobbig för alla inblandade. Vanan kan dock få en att föredra strulet med den egna servern framför en enklare lösning som inte kräver en egen fysisk serverlösning. Med VPS så slipper man ju själv ta hand om lagringen och man har alltid tillgång till sina filer och allt det som man lagrar på den virtuella servern. Men vad ska man egentligen tänka på då man väljer en VPS leverantör? Här följer några förslag…

En lösning som passar ditt behov

Det finns många olika lösningar för VPS och därför så ska du betänka vilket behov du verkligen har. En VPS-service kan locka med en massa fina finesser men om du inte behöver alla dessa så är det onödigt att betala för de allihop. Det fina med den här tekniken är ju att det är så pass enkelt att flytta mellan olika operatörer och servrar så man blir aldrig låst. Den här friheten ska man se till att man får så att det inte blir så att man inte kan lämna ett visst VPS-paket utan att det kommer att kosta dyrt.

Drifttid

Alla servrar har en viss nedtid då servern ska underhållas. Det här kan man aldrig komma ifrån och det gäller även virtuella servrar som förstås även finns fysiskt. Ta en titt på det som uttrycks som upptid eller drifttid och försök komma så nära 100% som möjligt. Företag som erbjuder 99.9% är mer trovärdiga än företag som anger siffran 100% eftersom detta helt enkelt inte är möjligt. Stopp i drift bör även annonseras i tid så att du slipper plötsliga avbrott som kan störa verksamheten.

Möjlighet till uppgradering

Det är också viktigt att kunna uppgradera sin VPS-tjänst. Du kanske börjar med en mindre lösning för hemsida och viss datalagring. När företaget växer och fler behöver komma åt både hemsida och information i datasystem så behöver man en lösning som klarar av trycket och som erbjuder mer minne. Detta kan man få med VPS-tekniken och en leverantör av VPS bör kunna erbjuda olika typer av tjänster och snabbt flytta en kund mellan dessa. Om det blir så att du vill ta steget till en dedikerad server så bör detta vara lika enkelt, så om du tror att detta kan komma att bli nödvändigt i framtiden så ska du välja en leverantör som kan ordna med det.

Hjälp med datahantering

Ibland behöver man hjälp med att komma igång och då är det bra att välja en leverantör av VPS som erbjuder bra support. Då man ska implementera en viss typ av crm-system så är det viktigt att alla som jobbar på företaget snabbt kan sättas in i tekniken. En annan fråga är övergången från fysisk server på plats på företaget till en virtuell lösning. Många leverantörer kan erbjuda gratis testperioder så att man verkligen kan se svart på vitt hur det kommer att fungera. Supporten bör alltid vara tillgänglig och göra det enkelt med backup och smarta lösningar för hur hemsidor och information hanteras internt inom företaget och direkt på nätet.